piirros 250Kaaderilaulajat ry on suomalainen kadettiupseerien mieskuoro, jossa on laulajia kadetista kenraaliin. Kaaderilaulajat vaalii ja kehittää kadettien ja upseerien sotilas -ja kuorolauluperinnettä. Samalla kuoro tukee Kadettikunta ry:n maanpuolustusaatteellista toimintaa. Kuoron laulua kilvoittaa isänmaanrakkaus, sotiemme veteraanisukupolven kunnioitus, kadettiveljeys sekä upseeri- ja kavaljeeriperinteen mukainen kauniimman sukupuolen ihailu ja arvostus.

 Suomalaisten upseerien lauluperinne juontaa kuningas Kustaa III:n vuonna 1779 Rantasalmelle perustaman Haapaniemen kadettikoulun laulu- ja näytelmäkerhon toiminnasta. Keisarillisessa Suomen Kadettikoulussa Haminassa 1850 -lla alkanut poika/mieskuorolaulu periytyi vuonna 1919 perustettuun itsenäisen Suomen Kadettikouluun Helsinkiin. Vuonna 1850 Haminassa perustettu Kadettikuoro on jatkanut lähes keskeytyksettä toimintaansa jo yli 170 vuoden ajan. Jo neljännesvuosisadan pääkaupunkiseudulla toiminut Kaaderilaulajat ry antaa mainion mahdollisuuden upseerille jatkaa kadettiakana syttynyttä mieskuoroharrastusta.

Kaaderi - sana pohjautuu ranskankielen sanaan cadre, runko, ja tarkoittaa sotalaitosjärjestelmässämme sen vakinaista runkohenkilöstöä, kantajoukkoa. Ranskalaisperäinen sana kadetti, cadet, taas tarkoittaa nuorempaa veljeä, erityisesti Ranskan kuningasajalla hallitsijan nuorimpia veljiä, joiden elämäntehtäväksi tuli yleensä sotilaan ja sotapäällikön kunniakas ura kuninkaan sotajoukoissa.

 Kaaderilaulajat ry on Suomen Mieskuoroliiton ja Sulasol ry:n jäsen. Kuoro konsertoi vuosittain useita kertoja, myös ulkomailla, sekä yksin että yhdessä muiden kuorojen ja orkestereiden kanssa. Usein on kysymyksessä isänmaalliset juhlatapahtumat tai sotilastilaisuudet, jolloin kuoro esiintyy suomalaisen upseerin virkapuvussa. Kuoron solisteina esiintyy laaja kirjo taiteilijoita huippuammattilaisista harrastajalaulajiin. Kuoro ja sen kvartetit ovat hyvin suosittuja ja tilattavissa esiintymään myös pienempimuotoisiin tilaisuuksiin kuten vuosi- ja perhejuhliin sekä siunaus- ja muistotilaisuuksiin.