Arkisto kuoron esiintymisistä

  Matka Puolan Krakovaan oli kuoron kolmas useamman päivän kestävä ulkomaanmatka. Tällä kertaa isäntäkuorona oli 90-vuotias krakovalainen Echo-kuoro. Sen puheenjohtajana toimii Marek Robka ja taiteellisena johtajana Zbigniew Huptys.

Matkalla oli mukana yhteensä 36 henkilöä, joista kaaderilaulajia 17. Matkanjohtajana toimi kakkosbasso Aarno Suorsa.
kuva1 p
  Jo tulopäivänä alkoi tutustuminen nähtävyyksiin hyvin suomea hallitsevan oppaan, Ela Denduran johdolla.

Yli 600 vuotta vanhan Jagellon yliopiston sisäpihalla kuoro pysäytti paikalla olleet turistit esittämällä Finlandia-hymnin. Yliopiston ehkä tunnetuin kasvatti on Mikolaj Kopernik ( saks. Kopernikus ) ja nykyisin siellä on noin 75.000 opiskelijaa.
kuva0 p

IMG 1084 p
  Perjantaiaamu aloitettiin tutustumalla Wieliczkan suolakaivokseen, joka on yksi maailman vanhimpia tuottaen suolaa yhtäjaksoisesti 700 vuotta. Kaupallinen kaivostoiminta päättyi 1996. Nykyisin siellä käy vuosittain kaksi miljoonaa vierailijaa. 130 metrin syvyydessä oli nähtävänä upeita suolakivestä veistettyjä patsaita, valaisinkruunuja, vanhoja kaivoshuoneita, kokoustiloja ja kaksi kappelia, joista suuremmassa, St Kingan kappelissa lauloimme hartaita säveliä. kuva9 p
  Ensimmäinen varsinainen konsertti toteutettiin Parafia Ewangelicko-Augsburka -kirkossa, joka on Krakovan 140 kirkosta ainoa protestanttinen. Konsertti alkoi Matti Orlamon uruilla esittämällä Jean Sibeliuksen "Impromptulla" ja päättyi "Finlandia-hymniin". kuva2 p
  Lauantaiaamuna oli ohjelmassa tutustumiset Kuninkaanlinnaan ja tuomiokirkkoon. Upeita kohteita molemmat. Linnan pihalla laulettiin suurelle turistijoukolle Suomen laulu ja Finlandia-hymni.

kuva11 p

  Illalla kuoromme kokoontui yhdessä isäntäkuoron kanssa Krakovan Piispan kartanoon, jossa kummallakin kuorolla oli oma konserttiosuutensa. Kaaderilaulajien ohjelmassa oli puolalainen "Ensimmäisen prikaatin marssi" ja Echo-kuoro puolestaan esitti suomeksi serenadin "Sua tervehdin".
Konsertin jälkeen oli Echo-kuoron järjestämä karonkka, joka päättyi kaikkien yhdessä laulamaan puolalaiseen kansansävelmään "Meill´ on metsässä nuotiopiiri...". Laulu alkoi spontaanisti sekä suomeksi että puolaksi, kun kuoromme puheenjohtaja Heikki Hult päätti kiitospuheensa isännille em lauluun.
kuva3 p

kuva5 p
  Sunnuntaina matkalaisilla oli tilaisuus valita itse tutustumiskohteensa. Useimmat liikkuivat keskustorin tuntumassa tutustumalla Verkahallin tiloihin, osa taas suuntasi vanhaan juutalaiskaupunginosaan Kazimierziin ja Oskar Schindlerin tehtaaseen, joka on vuonna 2010 avattu museona.

Aarno Suorsa ja Ela Dendura olivat suunnitelleet kuorolle hyvän matkaohjelman, se tarjosi mielenkiintoista nähtävää ja sitä voitiin noudattaa minuutilleen. Matti Orlamo puolestaan oli valinnut esitettäviksi juuri sopivat laulut ja harjoittanut kuoron esittämään ohjelmiston tilaisuuksien edellyttämällä tavalla. Erityisesti kannattaa mainita kaksi puolalaista laulua, virsi "Herra kun rannalle saavut" sekä "Ensimmäisen prikaatin marssi", joka nykyisin on Puolan armeijan kunniamarssi.

Matkalaiset olivat kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväisiä ohjelmaan ja järjestelyihin.

kuva12 p