Arkisto kuoron esiintymisistä

 "Varjossa honkien on lottakanttiini"

 

  Kaaderilaulajien konsertteihin tullaan perinteisesti kuuntelemaan isänmaallista ja muuta upseeritaustaan sopivaa ohjelmistoa, mutta käsite sotilaslaulut voi pitää sisällään paljon muutakin.

Se tuli todistetuksi isänpäivän kahvikonsertissa, joka järjestettiin poikkeuksellisesti Santahaminan sotilaskodissa. Sali täyttyi hienosti lähes viimeistä paikkaa myöten eikä yleisö suinkaan ollut vain veteraanisukupolvea, vaan isänpäivän merkeissä monet olivat liikkeellä kokonaisina perhekuntina. Eräskin 5-vuotias tyttö oli koko automatkan ajan laulanut "Oolannin sotaa" ja voi sitä riemua, kun se aikanaan kajahti ilmoille kadettiupseereista koostuvan mieskuoron voimin.
lippu p
  Kuoron taiteellinen johtaja, everstiluutnantti Matti Orlamo oli rakentanut täyden kattauksen nimenomaan sotilaslauluista, oli uhoa, kaihoa ja romantiikkaa.

Konsertin alkupuoli käsitti sotahistoriaamme sivuavia teoksia Nuijasodasta 30-vuotisen sodan, Suomen sodan, Krimin sodan ja Balkanin sodan ajoilta.

Ennen taukoa laulettiin yhdessä yleisön kanssa suosittuja merimieslauluja, jonka jälkeen oli tarjolla sotilaskodin munkkikahvit.

mo saestaa p
sotkotisisar p

 

Toinen puolisko aloitettiin kvartettilaululla. Kaaderilaulajien kvartettien vakio-ohjelmistoon kuuluvat "Ilta skanssissa" ja "Hän kulkevi kuin yli kukkien" menevät kerta toisensa jälkeen perille kuulijakunnan sydämiin.

Kuoron palattua tämän jälkeen täysivahvuisena lavalle kuultiin lauluja jääkäriperinteeseen ja Suomen vapaussotaan sekä uudempaan sotahistoriaamme liittyen.

isanp10qtenorit p

isanp10-2 p

 

Nils-Eric Fougstedtin yltiöromanttinen "Romanssi" osoitti, että pitkälti vaareista ja muista ikämiehistä koostuva mieskuoro pystyy tulkitsemaan tällaisiakin teoksia.

Suosikkien sarjaan lukeutuivat myös seuraavat sota-ajan sävelmät, "Me kahvilassa istuttihin" ja "Es geht alles vorüber" sekä "Sukellusvenevalssi", "Meripojan preivi" ja "Vartiossa". Viimemainittu hiljensi koko salin ja tunnelma oli todella kuin yöaikaan yksinäisellä vartiopaikalla.

Vaan entäs sitten! Otsikon mukaisesti tunnelmasta toiseen.

Aseveli-iltojen kestosuosikki "Eldanka-järven jää" on ajan henkeä kuvaavaa, rankkaa tekstiä, mutta myös iskevä melodia on ainutlaatuinen, kun esittäjänä on kurinalaiseen joukkolauluun kykenevä suomalaisten upseerien kuoro.

kukitus p
 

Loppunumero "Sillanpään marssilaulu" kruunasi koko kattavan paketin ja kun ylimääräisinä saatiin vielä kuulla "Suomi on hyvä maa" ja "Porilaisten marssi", voitiin aistia, että kuulijakunta lähti kotimatkalle kuulemaansa tyytyväisenä.

 
  Konsertin jälkeen kokoonnuttiin karonkkaan Santahaminan upseerikerholle, missä kuorolaisia omaisineen ja ystävineen vietti illan hyvän ruoan ja moninaisten lauluesitysten merkeissä.

Tavanomaisten yksinlaulujen, kvartettiesitysten ja yhteislaulujen lisäksi saatiin nauttia Hectorin kappaleesta "Piironkinjalka" kakkosbasso Aarno Suorsan tulkitsemana.
karonkka1 p
 

karonkka3 p

karonkka2 p