Arkisto kuoron esiintymisistä

LAULUN ILOA JA LÄMMINTÄ TUNNELMAA

Ritarihuone täyttyi huhtikuisena lauantaina iloisesta yleisöstä, kuulumisia vaihdettiin ennen konserttia ja tunnelma oli välitön ja samalla myös juhlallinen.
Kaaderilaulajat –kuoro viettää tänä vuonna perustamisensa 20-vuotisjuhlaa. Ryhdikkäät upseerit ovat tuoneet iloa kuulijoille lukemattomia kertoja. Kaaderilaulajien konserteissa isänmaallinen tunnelma yhdistyneenä laulamisen iloon ja monipuoliseen ohjelmistoon on kuoron ominaispiirre.
Laulajia on ollut kadeteista kenraaleihin ja kaikki samanarvoisia. Musiikkineuvos Urpo Jokinen teki uraauurtavaa työtä vuosikausia ja hänen rakentamalleen vankalle pohjalle oli Jokisen seuraajan, everstiluutnantti, dir.cant. Matti Orlamon, hyvä jatkaa. Kuorolla on ollut ilo saada nauttia erinomaisista johtajista.
Ritarihuoneen tilaisuus oli 70-vuotta sitten päättyneen jatkosodan muistokonsertti ja se oli nimetty Kahvikonsertiksi. Konsertissa muisteltiin myös upeaa Harmony Sisters –lauluyhtyettä. Väliajalla saimmekin Sotilaskotisisarien tarjoamat herkulliset munkkikahvit. Kahvikonsertin ”kermana” oli lauluyhtye Singerit. Kaaderi 2014 114 pKolme viehättävää musiikin ammattilaista muodostavat tämän lauluyhtyeen. He ovat Päivi Jordan-Kilkki, Kaija Nuoranne ja Tuula Saarensola. Pianon ääressä oli Janne Hovi. Harmony Sisters tuli elävästi mieleen! Juontajana konsertissa oli Jaakko Savisaari, kuorolainen itsekin. Ryhdikkäät univormupukuiset upseerit ja naisellisen elegantti Singerit –yhtye loivat kokonaisuuden, jossa me läsnäolijat viihdyimme ja saimme kuulla monipuolisen konsertin, jota Jaakko Savisaaren osuvat juonnot syvensivät ja elävöittivät. Tutut laulut, kotimaiset ja ulkomaiset, soivat raikkaasti. Kuoro viihtyi lavalla ja sai yleisön mukaansa.
Ritarihuone on arvokas konserttipaikka. Se virittää konserttivieraan heti erityiseen tunnelmaan, jossa aatelissukujen vaakunoiden ympäröimänä, hieman jo ajassa patinoituneen salin eleganssissa ja harmoniassa, kokee ja elää monia muistoja. Sali vie historiaan, saa ajattelemaan rakkaan kotimaamme monia vaiheita ja avaa aisteja. Kun uljas, ryhdikäs Kaaderilaulajat, komeissa, eri aselajeja edustavissa univormuissaan kajautti Mannerheim-ristin ritarien marssin tai Äänisen aallot, tuntui kuin historia olisi ollut silmien edessä. Singerien herkkä, Sulle salaisuuden kertoa mä voisin –laulu vei meidät toisenlaisten muistojen maailmaan, jossa Sodankin kauhujen keskellä rakkaus on niin vahva voima ja toivoa antava kipinä.
Nauttiessani konsertista ihailin myös sitä, miten eri ikäisiä laulajia kuorossa on.
Nuoret kadetit ja yli kahdeksankymmentävuotiaat veteraanit olivat rinta rinnan yhteisen harrastuksen parissa. Kaaderilaulajat tarjoaa tässäkin hyvää maaperää nuorille upseereille.
Kuoro ja Singerit tarjosivat meille kuulijoille upean iltapäivän, jossa saatoimme elää lähihistoriaamme kukin omalla tavallamme ja nauttia monista lauluista, jotka vaikeina aikoina toivat iloa ja lohtua. Tänään ne ovat meille osa lähihistoriaa ja nostagiaa.
Kaaderilaulajat on merkittävä osa kulttuurielämäämme. Se on myös elävä esimerkki siitä, miten myös puolustusvoimissa ja reservissä kovien arvojen rinnalla osataan antaa arvoa kansalliselle kulttuurille ja taiteelle. Rinta rinnan sotilasarvoon ja ikään katsomatta.

Kaaderilaulajien 20-v juhlakonsertti on sunnuntaina 12. lokakuuta Ritarihuoneella, solistina sopraano Johanna Rusanen - Kartano, Ilmari Räikkönen piano.

Aarno Cronvall

P.S. Konsertin jälkeinen, perinteinen karonkka avec oli nautintoja kaikille aisteille!
Kiitos!