Urpo Jokinen (1920 - 2007)

jokinen 250Helmikuussa 1920 syntynyt Urpo Jokinen oli säveltäjä, sovittaja ja ennen kaikkea musiikkikasvattaja. Hänen sävellyksistään kaksikymmentä on isoja teoksia. Kuoro- ja lastenlaulut mukaanlukien hänen sävellystuotantonsa käsittää yli 150 kappaletta.

Kodin perintönä alkanut musiikinharrastus seurasi Urpo Jokista kaikkialla. Se oli mukana koulussa, partiossa, suojeluskunnassa ja myös rintamalla. Suojeluskunnan vartiotehtävissä kotirintamalla alkanut sotapalvelus jatkui linnoitustöissä ja Jatkosodan aikana hän osallistui peräti 48 partioretkeen Kiestingin suunnalla ollen mukana opettamassa saksalaisille suomalaisia korpisotataitoja. Upseerikurssin käytyään hänet komennettiin takaisin rintamalle ja vetäytymisvaiheessa Jokinen toimi tulenjohtajana sekä myöhemmin jopa patteriston huoltopäällikkönä.

Vuonna 1946 suoritettu kansakoulunopettajan tutkinto oli nopea tie ammattiin, joka samalla tarjosi mahdollisuuksia hyödyntää musiikkitaitoja. Lahden ja Jyväskylän kautta tie johti 1950 Helsinkiin, missä Tehtaankadun ja Töölön koulut saivat Jokisesta monipuolisen ja energisen musiikinopettajan. Vuosikymmenien ajan hän opetti muun muassa Helsingin työväenopistossa ja oli mukana perustamassa Sibelius-lukiota 1970-luvulla. Myöhemmin tulivat mukaan alan valtakunnalliset suunnittelu- ja johtotehtävät ja kaikista näistä ansioistaan hänelle myönnettiin 1989 musiikkineuvoksen arvo. Eläkkeelle Urpo Jokinen jäi vuonna 1980, mutta Kadettikuoron johtaminen jatkui senkin jälkeen vielä lähes kaksikymmentä vuotta.

Kunnialaulunjohtajamme, musiikkineuvos Urpo Jokinen menehtyi äkillisen sairaskohtauksen seurauksena ollessaan kunniavieraana Rauman sotaveteraarien kuorokonsertissa Raumalla 21.10.2007. Kutsu viimeiseen iltahuutoon tuli hänen oman teoksensa "Suomi on hyvä maa" soidessa.