Matti Orlamo

orlamo 250Helsingissä 1949 syntynyt Matti Orlamo opiskeli jo nuoruusvuosinaan pianonsoittoa mm Seppo Linjaman ja Sergei Kulankon johdolla.
Suoritettuaan Kadettikoulussa upseerin virkatutkinnon Orlamo palveli muutaman vuoden Hämeen Ratsujääkäripataljoonassa, josta siirtyi koulutustehtäviin Reserviupseerikouluun. Hän liittyi Haminan mieslaulajiin laulajajäseneksi ja toimi myös kuoron puheenjohtajana.
Siirryttyään 1980-luvulla Helsinkiin Pääesikuntaan hän liittyi Viipurin Lauluveikkoihin. Orlamo suoritti kuoronjohtajan perustutkinnon Klemetti-Opistossa vuosina 1991-92 opettajina mm Ilmo Riihimäki ja Heikki Liimola. Viipurin Lauluveikkojen 2.laulunjohtajana Orlamo on ollut vuodesta 1993 lähtien. Kadettikuoroa hän on johtanut vuodesta 1997.

Puolustusvoimien upseerin virasta Orlamo siirtyi täysin palvelleena reserviin vuonna 1998. Vuodesta 2004 lähtien hän on ollut Kaaderilaulajien ja Helsingin Faktorilaulajien laulunjohtajana.
Jo useiden vuosien ajan hän on johtanut Helsingin yhdistettyjä mieskuoroja jouluaaton perinteisessä ja juhlallisessa hartaustilaisuudessa Hietaniemen sankarihautausmaalla.

Matti Orlamo on säveltänyt ja sovittanut kuoromusiikkia erityisesti Kaaderilaulajille.
Hänen kirjallisesta tuotannostaan voidaan monien pienoistutkielmien lisäksi mainita vuonna 2000 ilmestynyt Kadettikuoron historiateos "Hehkuvin mielin, Kadettikuoro 150 v" , Helsingin Kadettipiirin historia "Kaaderiveljeyttä pääkaupunkiseudulla " vuonna 2009, sekä Helsingin Uimareiden historia. Useana kesänä Orlamo on ollut pianosäestäjänä Lohjan laululeirillä ja Joutsenon Kesän yksinlaulukursseilla, joissa säestyksen opetusta ovat hänelle antaneet mm pianotaiteilijat Collin Hansen, Heikki Pellinen ja Ilmari Räikkönen.

Tasavallan Presidentti on 30.11.2007 myöntänyt Matti Orlamolle Director cantus -arvonimen.